Nu har sommaren kommit

Vi har ju haft en period med kyla och mycket regn men nu har vädret börjat stabilisera sej och vi har haft några fina dagar med sol och värme.

Det jobbas febrilt på alla lotter nu. Alla vill sätta potatis och alla frön så fort som möjligt och nu när jorden har värmts upp så .....även småplantor har kommit ut i sängarna. Nu följer en tid av rensning och vattning. Rensa , det är ju ett halvtidsjobb, finns alltid ogräs att plocka bort. Vattna måste man ju i början när fröna och plantorna är satta.

Titta in på de andra sidorna för lite nya bilder har det blivit

Bondepraktikan för juni

Följer på en våt maj en våt juni kommer sannolikt en våt sommar. Åska i denna månad bådar en regnig sommar men en rik skörd. Om nordlig vind ofta blåser kan man hoppas på ett gott år. Juni motsvarar i fråga om väderleken i allmänhet december. Är juni mild och våt blir även december sådan. Regn midsommartiden är alltid långvarigt. Bed om regn före midsommar, efteråt kommer det din bön förutan. Sådan väderleken är fyra dagar före och efter sommarsolståndet (den 21 juni) sådan blir den ända till Mikaeli (den 29 sept)

Märkesdagar
Trefaldighetssöndagen. Är vädret klart på denna dag betyder det ett gott år.
Salomondagen  (den 8) Om det regnar denna dagg kommer det att regna i fyra veckor efteråt.
Vitusdagen (den 15) medför vanligen regn.
Sommarsolståndet (den 21) se ovan
Johannes döparens dag (den 24) Ju mer det regnar denna dag desto mindre hasselnötter kommer det att växa det året. Kornet brukar vanligen arta sig på samma sätt som nötterna, Vid denna tid bör ängstarrgräset bärgas.
Petrusdagen (den 29) Är denna dag mycket varm blir det i stället sträng köld på juldagen. Skiner solen hela Petrusdagen från en klar himmel blir förhållandet detsamma på juldagen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Till salu

Höstmarknad

Odla vitlök