Längtar till våren

Nu börjar iallafall jag längta till våren och lite värme. Efter en så tråkig vinter som det blev i år så hoppas jag på en riktigt bra sommar. Det första som jag brukar kunna skörda på kolonin är just rabarber, så därför tänkte jag bjuda på ett riktigt bra och gott recept på en rabarberkaka. Det här blir en riktigt saftig och mjuk kaka, perfekt till en kopp kaffe.



700 g Rabarber
1 dl socker
1 msk kanel

Skär rabarbern i små bitar, ca 1,5 cm, och lägg i en bunke. Blanda med socker och kanel, ställ åt sidan.

1. sockerkaka100 g mjukt smör eller margarin
100 g socker
125 g mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
Jag körde mitt margarin i mikron ca 30 sekunder för att det ska bli väldigt lätt att blanda ihop för hand. Tillsätt alla andra ingredienser och blanda ihop allt väl med en handvisp. Häll i en smord o mjölat springform, 24 cm med avtagbar kant. Smeten blir ganska tjock så se till att bred ut den runt hela formen.

2. Kvargkräm250 g vaniljkesella (alt. 250 g naturell kesella/kvarg + 1 tsk vaniljsocker)
150 g grädde
35 g potatismjöl
35 g socker
1/2 tsk vaniljsocker
Blanda allt i en bunke, jag använder samma bunke som jag använde till sockerkakssmeten så blir det inte så mycket att diska. Häll krämen över sockerkakssmeten.

3. Rabarber
Rabarberna har nu saftat sig. Fördela ut rabarbern över kvargkrämen även saften som bildats ska ut över kakan.

4. smuldegen70 g varmt smör
65 g socker
100 g mjöl
Lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern.

Gräddas i mitten i ca 30-40 min. på 180 grader.

Låt kakan kallna i minst två timmar så att den hinner sätta sig innan man tar bort kanten på springformen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Till salu

Höstmarknad

Odla vitlök