Längtar till våren
Nu börjar iallafall jag längta till våren och lite värme.
Efter en så tråkig vinter som det blev i år så hoppas jag på en riktigt bra
sommar. Det första som jag brukar kunna skörda på kolonin är just rabarber, så
därför tänkte jag bjuda på ett riktigt bra och gott recept på en rabarberkaka.
Det här blir en riktigt saftig och mjuk kaka, perfekt till en kopp kaffe.
700 g Rabarber
1 dl socker
1 msk kanel
Skär rabarbern i små bitar, ca 1,5 cm, och lägg i en bunke.
Blanda med socker och kanel, ställ åt sidan.
1. sockerkaka100 g mjukt smör eller margarin
100 g socker
125 g mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
Jag körde mitt margarin i mikron ca 30 sekunder för att det
ska bli väldigt lätt att blanda ihop för hand. Tillsätt alla andra ingredienser
och blanda ihop allt väl med en handvisp. Häll i en smord o mjölat springform,
24 cm med avtagbar kant. Smeten blir ganska tjock så se till att bred ut den
runt hela formen.
2. Kvargkräm250 g vaniljkesella (alt. 250 g naturell
kesella/kvarg + 1 tsk vaniljsocker)
150 g grädde
35 g potatismjöl
35 g socker
1/2 tsk vaniljsocker
Blanda allt i en bunke, jag använder samma bunke som jag
använde till sockerkakssmeten så blir det inte så mycket att diska. Häll krämen
över sockerkakssmeten.
3. Rabarber
Rabarberna har nu saftat sig. Fördela ut rabarbern över
kvargkrämen även saften som bildats ska ut över kakan.
4. smuldegen70 g varmt smör
65 g socker
100 g mjöl
Lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en
smulig deg. Fördela degen över rabarbern.
Gräddas i mitten i ca 30-40 min. på 180 grader.
Låt kakan kallna i minst två timmar så att den hinner sätta
sig innan man tar bort kanten på springformen. Servera med vaniljsås eller
vaniljglass.
Kommentarer
Skicka en kommentar